Ciasto Drożdżowe dla „leniwych”

Ciasto Drożdżowe dla „leniwych”

Ciasto Drożdżowe dla „leniwych” to idealny przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają domowe wypieki, ale nie mają na nie zbyt wiele czasu lub po prostu nie przepadają za długotrwałym zagniataniem ciasta. Ta receptura łączy w sobie prostotę wykonania z fenomenalnym smakiem tradycyjnego ciasta drożdżowego. Intensywny smak, świetna konsystencja oraz szybkość przygotowania sprawiają, że ten przepis kradnie serca nie tylko nieziemsko leniwym, ale i tęskniącym za domowymi smakami. Ciasto drożdżowe leniwe, jak to określają niektórzy, jest naprawdę łatwe do przygotowania, ale bardzo satysfakcjonujące ze względu na jego ostateczny smak.

Składniki:

  • 10 dekagramów drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • Kruszonka:
  • Mąka 100g
  • Cukier 50g
  • Margaryna 50g
  • Proporcje na kruszonkę 2:1:1

Ciasto drożdżowe dla „leniwych” – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wlewamy zimne mleko, w którym rozpuszczamy drożdże, oraz wszystkie pozostałe składniki. Nie mieszamy, tylko przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej 3 godziny.
  2. Po upływie czasu wszystko mieszamy, najlepiej ręką, i wykładamy na dużą blaszkę posmarowaną olejem.
  3. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (jeżeli decydujemy się dodać owoce na ciasto, to kładziemy najpierw owoce, a potem kruszonkę).
  4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.

Ciasto Drożdżowe dla „leniwych” – dodatkowe informacje

Osobiście często wkładam składniki wieczorem a następnego ranka wykładam ciasto na blachę 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Diabełek
Następny przepis: Ciasto Drożdżowe dla Leniwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode