Ciasto Drożdżowe dla Leniwych

Ciasto Drożdżowe dla Leniwych

Dla tych, którzy uwielbiają smak domowego pieczywa, ale nie mają czasu na długie zagniatanie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie, mamy idealny przepis. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych, pozwoli cieszyć się pysznym, puszystym i aromatycznym ciastem bez konieczności włożenia dużo wysiłku. Właśnie dla leniwych wynaleziono ten przepis – prosty, szybki i niezawodny. Ciasto drożdżowe na pewno zachwyci nie tylko smakoszy, ale również tych, którzy zazwyczaj unikają pieczenia. Placek drożdżowy dla leniwych jest idealny na szybki deser czy podwieczorek, a przy tym nie wymaga specjalnych umiejętności czy doświadczenia w pieczeniu.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25×36 cm
  • Ciasto:
  • kostka drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie cynamon, pół łyżeczki)
  • 150 g mąki

Przygotowanie ciasta drożdżowego dla leniwych

  1. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych.
    Do dużej miski wrzucamy po kolei składniki na ciasto,a więc tak na samo dno rozkruszamy drożdże,zasypujemy cukrem,cukrem waniliowym,jajka trzeba roztrzepać,następnie wlać do dużej miski na cukry,szczypta soli,następnie wlewamy mleko,olej,i przesiewamy przez sitko mąkę.
    Nie mieszamy,nic nie ruszamy,przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na jakieś 3 godz.jeśli będzie dłużej to nic się nie stanie też wyjdzie.
  2. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych.
    Wszystkie składniki na kruszonkę oprócz masła wsypujemy do miseczki i mieszamy,masło rozpuszczamy i wlewamy do reszty,wyrabiamy ręką do otrzymania okruszków,tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki.
  3. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych.
    Po tym czasie ciasto mieszamy mikserem,na jednolitą masę.
  4. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych.
    Będzie takie lejące,ale takie ma być,przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych.
    Wyrównujemy łyżką,jeśli lubicie możecie ułożyć na wierzchu swoje ulubione owoce i następnie posypać kruszonką.
  6. Ciasto Drożdżowe dla Leniwych.
    Odstawiamy do napuszenia,na ok.30 min.Następnie wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy 45-50 min.
    Jeśli upieczecie ciasto w mniejszej foremce jak moja będzie wyższe.

Porady – Ciasto Drożdżowe dla Leniwych – dodatkowe informacje

Jeśli upieczecie ciasto w mniejszej foremce jak moja będzie wyższe, możecie również wrzucić pod kruszonkę ulubione owoce sezonowe, truskawki, maliny, śliwki, rabarbar lub same rodzynki, np. jeśli lubicie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Drożdżowe dla „leniwych”
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode