Ciasto Diabełek

Ciasto Diabełek

Ciasto Diabełek to jedno z najsmaczniejszych, najbardziej wyrazistych i dostojnych deserów, które można sobie wyobrazić. Diabelskie smaki mieszają się, tworząc prawdziwe cudo dla podniebienia – intensywna czekoladowość zaplątana z nutą pikantności. Kusząco wyglądające, bogate, miękkie i aksamitne ciasto, z fascynującym kontrastem kolorów, zaskakuje swoim wyrazistym smakiem i nieco tajemniczym charakterem. Diabełek to ciasto idealne dla miłośników mocnych wrażeń kulinarnej rozkoszy. Szatańsko pyszny deser, który sprawi, że popadniecie w czekoladową rozkosz! Przeznaczone dla prawdziwych smakoszy, którzy nie boją się próbować nowych, odważnych połączeń smaków.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt bakaliowy:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g żurawiny (lub rodzynek)
  • 60 g migdałów (lub wiórka kokosowe)
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (starta na tarce)
  • Biszkopt ciemny:
  • te same składniki co b.jasny + 2 łyżeczki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g margaryny
  • Masa mascarpone:
  • 1 serek mascarpone
  • 1 czekolada biała
  • 1 mały słoiczek nutelli

Ciasto diabełek – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Pieczemy.
  2. Biszkopt bakaliowy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, mąkę z proszkiem, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie. Pieczemy.
  3. Biszkopt ciemny: tak samo jak biszkopt jasny tylko dodajemy na końcu kakao. Pieczemy.
  4. Masa budyniowa: z budyniu, mąki, mleka, żółtek i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę, ucieramy mikserem. (Ja dodałam jeszcze parę kropel soku z cytryny dla przełamania smaku).
  5. Masa mascarpone: serek ubijamy mikserem (chwilę na małych obrotach). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przestudzoną dodajemy do serka.
  6. Przełożenie placka: biszkopt jasny – nutella – biszkopt bakaliowy – masa budyniowa – biszkopt ciemny – masa mascarpone – kakao.
  7. Smacznego!

Ciasto Diabełek – dodatkowe informacje

Jeżeli masa mascarpone się zważy należy ja podgrzać w kąpieli wodnej. Wtedy serek się rozpuści i się składniki połączą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser bez pieczenia
Następny przepis: Ciasto dla babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode