Ciasto dla babci

Ciasto dla babci

Ciasto dla Babci to wyjątkowy deser, który sprawdzi się jako podarunek dla ukochanej babuni na jej urodziny, imieniny czy bez okazji! To prosty, ale efektowny przepis, który przywołuje ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. Ten skromny, ale urokliwy tradycyjny deser będzie smakował tak, jakby został wykonany przez samą babcię. Składniki są łatwo dostępne i przystępne, co sprawia, że jego wykonanie nie zajmie wiele czasu. Słodki aromat ciasta dla babci unosi się w powietrzu, a delikatny smak rozpływa się w ustach, przypominając o szczęśliwych chwilach spędzonych z babcią.

Składniki:

  • na biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • na biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • na wkładkę serową:
  • 70 dag sera białego 2 razy zmielonego
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 5 jajek
  • 12 dag masła
  • parę kropli aromatu cytrynowego
  • na masę czekoladową:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budyniowe waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 biała czekolada
  • 25 dag masła
  • na mus:
  • 2 puszki mango
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • dodatkowo:
  • poncz z herbaty i cytryny z dodatkiem alkoholu

Ciasto dla babci – jak zrobić?

  1. Przygotowanie biszkoptu jasnego:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubitą masę łączymy z sypkimi składnikami przesianymi przez sitko. Na samym końcu mieszamy dodając powoli wodę. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
  2. Przygotowanie biszkoptu z dodatkiem kakao:

    Przygotowanie biszkoptu ciemnego:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubitą masę łączymy z sypkimi składnikami przesianymi przez sitko. Na samym końcu mieszamy dodając powoli wodę. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
  3. Przygotowanie wkładki serowej:

    Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy porcjami zmielony ser i budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą serową. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 35 min.

    Po upieczeniu studzimy w blaszce.
  4. Przygotowanie masy czekoladowej:

    Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotującej się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącego budyniu połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
  5. Przygotowanie musu:

    Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mango z puszki odsączamy dokładnie na sicie. Miksujemy na gładką masę. Mieszamy z tężejącą galaretką i ponownie miksujemy.
  6. Składanie ciasta:

    Na spód dajemy kolejno:

    nasączony biszkopt kakaowy, 1/2 masy czekoladowej, wkładka serowa, 1/2 masy czekoladowej, nasączony biszkopt jasny, tężejący mus z mango. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Ciasto dla babci – dodatkowe informacje

Zamiast owoców mango możemy użyć np. moreli.

Ciasta pieczemy w standardowej wielkości prostokątnych blaszkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Diabełek
Następny przepis: Ciasto Drożdżowe dla Leniwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode