Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym

Słodziutkie maliny spotykają intensywny smak czekolady w tym nieodparcie pysznym cieście, znanym jako ciasto malinowo-czekoladowe. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych, ta wspaniała potrawa integruje subtelnie kwasowe maliny z gęsty, słodki krem ​​czekoladowy o głębokim smaku. Wyróżniając klasykę, ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym uzyskuje nową jakość, gdy dołączamy do niego maliny. To ciasto jest prawdziwym czekoladowym rajem dla miłośników tego typu smaków. Delikatne, wilgotne i niesłychanie czekoladowe – z dodatkiem malin staje się prawdziwą symfonią smaków.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
  • Ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka
  • 2 ¾ szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 250g margaryny
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka malinowa:
  • 600g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • Cukier do smaku
  • Krem czekoladowy:
  • 400ml śmietany 30%
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym – jak zrobić?

  1. Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić.
  2. Wkładka malinowa: Maliny zagotować, do wrzących wsypać sypką galaretkę i żelatynę. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić.
  3. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, gdy napęcznieje zalać wrzątkiem. Mieszać aż się rozpuści. Czekolady rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, kakao i żelatynę. Na koniec wlać czekolady, zmiksować.
  4. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta wyłożyć wkładkę malinową. Na niej rozsmarować większą część masy czekoladowej. Nałożyć ciasto i ostatnią część kremu. Dowolnie udekorować.

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym – dodatkowe informacje

Maliny warto przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto czekoladowe z kremem waniliowym
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode