Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitej rozkoszy – ciasta czekoladowego z masą budyniową i musem truskawkowym. To połączenie intensywnie czekoladowego biszkoptu, aksamitnej masy budyniowej oraz słodko-kwasowatego musu truskawkowego, tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków. Idealne dla wszystkich miłośników słodkich połączeń, nie tylko na letnie popołudnia. Ta wariacja na temat ciasta truskawkowo-czekoladowego z pewnością zachwyci smakoszy, którzy cenią sobie oryginalne połączenia. Serwuj to na specjalne okazje lub po prostu jako codzienną ucztę. Przygotuj się na wyjątkową podróż kulinarnej przyjemności z ciastem czekoladowo-truskawkowym.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szklanki śmietany 12%-18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru
  • 200 g miękkiej margaryny
  • Masa owocowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 litra truskawek świeżych lub mrożonych
  • 200-250 ml wody

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym – jak zrobić?

  1. Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka.
  2. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy jajo na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej, śmietanę. Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki.
  3. Masa budyniowa:
    Do garnka wlewamy 400 ml mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń (jeśli są grudki można pomóc sobie blenderem). Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń.
  4. Masa owocowa:
    Do garnka z truskawkami wlewamy 1/2 szkl. wody i zagotowujemy. W 1/2 szkl. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy galaretę i żelatynę. Gdy truskawki częściowo się rozmrożą dodajemy gorącą galaretkę. Masy truskawkowej nie gotujemy za długo żeby nie zrobił nam się kompot! Wszystko razem blenderujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, by szybciej stężała ale nadal była płynna.
  5. Ciasto czekoladowe dokładnie i równo smarujemy masą budyniową do samych brzegów. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym – dodatkowe informacje

Zamiast truskawek można użyć innych owoców lub połączyć truskawki z np. malinami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode