Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Zapraszam do odkrycia nieziemskiego smaku ciasta czekoladowego z masą czekoladową. Ten przepis to prawdziwa gratka dla wielbicieli ciężkich, intensywnie czekoladowych deserów. To ciasto to nie tylko niesamowite połączenie lekkiego, wilgotnego biszkoptu, ale także kuszącej, bogatej masy czekoladowej. Ta szybka masa czekoladowa to idealne dopełnienie, które nadaje deserowi wyjątkowego charakteru i sprawia, że staje się spełnieniem marzeń każdego łasucha. Przygotowanie ciasta jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy z pewnością zasługuje na wszystkie wysiłki. Tak więc, jeśli kochasz czekoladę, ten przepis na ciasto z masą czekoladową jest dla Ciebie!

Składniki:

  • Do przygotowania ciasta potrzeba:
  • – kostka margaryny lub masła
  • – 6 łyżek kakao
  • – 6 łyżek mleka
  • – szklanka cukru
  • – 6 jaj
  • – cukier waniliowy
  • – 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • – 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • – 80g masła
  • – 100g śmietanki kremówki 30%
  • – 250g dobrej gorzkiej czekolady
  • – 100g ubitej śmietany kremówki 30% (można ubić z dodatkiem cukru waniliowego)

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową – jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Margarynę lub masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić i schłodzić.
  2. 2.
    W mikserze ubić 6 żółtek z cukrem waniliowym
  3. 3.
    Dodać przestudzoną masę kakaową, i 2 1/4 szkl mąki pszennej z 3 łyżkami proszku do pieczenia. Chwilę miksować.
  4. 4.
    Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać ubitą pianę z 6 białek, lekko połączyć.
  5. 5.
    Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, po środku ciasta zrobić wgłębienie na boki ze względu na to, że ciasto podczas pieczenia rośnie w kopiec. Piec w piekarniku ok. 40 min w temp. 200°C.
  6. 6.
    Krem:
    Śmietankę zagotować i zalać nią połamaną na kawałki czekoladę, chwilę odczekać i energicznie wymieszać rozpuszczoną czekoladę (jeśli czekolada się całkowicie nie rozpuści, podgrzać w kąpieli wodnej), pozostawić do wystygnięcia.
  7. 7.
    Masło zmiksować na puszystą masę, dodać do niego schłodzoną masę czekoladową (powinna być lekko gęsta), miksować wszystko do powstania puszystej masy. Na końcu dodać ubitą śmietankę i wszystko razem wymieszać.
  8. 8.
    Wystudzone ciasto przekroić na pół, nasączyć oba krążki kawą z dodatkiem likieru czekoladowego i przełożyć jedną częścią masy. Drugą część masy przeznaczyć na udekorowanie wierzchu ciasta. Można je przybrać rozetkami z bitej śmietany.

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową – dodatkowe informacje

Dodatkowo można ciasto przełożyć świeżymi malinami, wtedy czekolada zostanie złamana kwasowością owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode