ciasto czekoladowe z kremem waniliowym
Cudowny, kuszący zapach czekoladowego ciasta, które wychodzi prosto z piekarnika, to doświadczenie nie do podrobienia. Proste ciasto czekoladowe z kremem waniliowym, to przepis, który zachwyci nie tylko miłośników czekolady, ale i subtelnych kremów waniliowych. Te dwa składniki łączą się tu w idealnej harmonii, tworząc gotowy podniebną symfonię. Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym migocze swoją prostotą wykonania, ale wynik jest złożony i zaskakujący. Śmiało można go zaliczyć do tych szybkich, które bez problemu można przyrządzić podczas niespodziewanej wizyty gości, dodatkowo wywołując przy tym zachwyt.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3-4 łyżki kakao
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła (100g)
- KREM:
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
- aromat do ciast
- 100g masła
- ok 25g spirytusu
Przygotowanie ciasta czekoladowego z kremem waniliowym
-
Ciasto:
- W misce wymieszaj mąkę, cukry, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao.
- W garnuszku rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i wymieszaj.
- Do płynnej masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do mieszanki z mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Przełóż ciasto do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
-
Krem:
- W garnuszku zagotuj szklankę mleka z cukrem.
- Do szklanki rozrabiaj budynie z dwoma łyżkami mleka.
- Wlej budyn do gotującego się mleka i gotuj, aż zgęstnieje.
- Po wystudzeniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Wlej spirytus i krem jest gotowy.
Szybkie ciasto czekoladowe z kremem waniliowym jest proste w wykonaniu, a smak gwarantuje satysfakcję.
Porady – Dodatkowe informacje
Proste ciasto czekoladowe z kremem waniliowym. Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym jest szybkim i łatwym do przygotowania deserem. Przed przygotowaniem kremu, warto wcześniej ubić masło mikserem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym