Ciasto czekoladowe bez jaj

Ciasto czekoladowe bez jaj

Czy lubisz ciasto czekoladowe, ale z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz spożywać jajek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – Ciasto czekoladowe bez jaj. To przepis, który łamie zasady standardowego wypieku, a wynik jest równie pyszny co oryginał. Przygotowanie tego ciasta jest proste i przyjemne, a szereg aromatycznych składników sprawia, że ciasto jest wilgotne i pełne smaku. A jeśli cenisz dobrą czekoladę, będziesz zachwycony jej głębokim, bogatym smakiem w tym cieście. To ciasto to doskonałość dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe, ale pyszne przekąski. Bez jajek, ale zdecydowanie z czekoladą.

Składniki:

  • Składniki suche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Składniki mokre:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 1 łyżka alkoholu (wódki)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • Przełożenie:
  • Powidła śliwkowe
  • Pokruszone ciasteczka

Ciasto czekoladowe bez jaj – jak zrobić?

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Składniki suche wymieszać: mąka, soda, kakao, cukier, sól. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: olej, mleko, alkohol, miód. Następnie zawartość obu misek połączyć razem (składniki mokre dodajemy do składników suchych). Krótko i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  2. Masa przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 18cm). Piec 35 minut w temperaturze 175°C. Poziom wypieku można sprawdzać za pomocą patyczka, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
  3. Wystudzone ciasto przeciąć poziomo na dwie części. Posmarować konfiturą oraz posypać pokruszonymi ciasteczkami. Aby wydobyć głębię smaku, ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Ciasto czekoladowe bez jaj – dodatkowe informacje

Soda zaczyna działać już na etapie połączenia ze składnikami mokrymi. Aby uniknąć jej posmaku należy gotową masę od razu przelać do tortownicy/blaszki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ule z nutellą
Następny przepis: Czekoladowo-pomarańczowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode