Czekoladowe ule z nutellą

Czekoladowe ule z nutellą

Jeżeli jesteś miłośnikiem czekolady, ten przepis jest idealny dla Ciebie! Będziemy tworzyć czekoladowe ule z nutellą. Uważaj, bo ten deser jest równie wyjątkowy, jak brzmi! Wykonywanie go to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Nasze ule mają kształt maleńkich, uroczych pszczół, a na słodkość składają się przede wszystkim pyszne składniki. Serce tych małych majstersztyków to krem na bazie nutelli, który sprawi, że nie będziesz mógł się im oprzeć. Nadzienie do uli to połączenie słodkości i delikatności, które z pewnością Cię zachwyci.

Składniki:

  • Składniki na 9 dużych uli (ilość zależy od wielkości foremki)
  • 150 ml mleka
  • Czekolada mleczna
  • Łyżka masła
  • 200 g ciasteczek dobrze zmiksowanych (np. herbatniki, biszkopty)
  • Łyżka nutelli lub innego gęstego kremu może być nawet gęsty dżem
  • 1 cienki wafelek ja użyłam oblatka (może być zwykły wafel)
  • Lukier do dekoracji
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Ok. 1 ½ łyżki wody
  • 1 łyżeczka kurkumy

Czekoladowe ule z nutellą – jak zrobić?

  1. Mleko podgrzać. Wrzucić do niego połamaną czekoladę i już nie podgrzewając mieszać aż się rozpuści. Masę przestudzić aby nie była gorąca i wsypać zmiksowane ciastka. Otrzymamy gęstą masę. Masę wkładamy na kilka minut do lodówki po czym wyciągamy i porcjami nakładamy do specjalnej foremki w kształcie ula. Masę dobrze ugniatamy aby odbiły się brzegi foremki. Przed wyciągnięciem z foremki w spodzie deseru robimy niewielkie wgłębienie na nutellę. Gdy wykorzystamy całe ciasto do wykonanych wgłębień wkładamy nadzienie najlepiej za pomocą małego woreczka z lekko odciętą końcówka. Z wafla lub oblatka za pomocą kieliszka wycinamy kółka, które wielkością pasują do spodu uli. Nadziane ule kładziemy na wyciętych kółeczkach. Deser schładzamy w lodówce.
  2. Lukier przygotowujemy łącząc podane składniki. Ma wyjść dość rzadki. Każdy ul polewamy lekko od góry lukrem (sam spłynie na boki. Nadmiar lukru usuwamy. Ule możemy dodatkowo udekorować pszczółkami zrobionymi z masy cukrowej. Deser schładzamy jeszcze ok. 1 godziny w lodówce ale spokojnie może postać w razie potrzeby w lodówce dzień czy dwa.
  3. Nadzienie do uli

Czekoladowe ule z nutellą – dodatkowe informacje

Ule możemy przygotować również bez nadzienia, wtedy zrobimy je jeszcze szybciej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe tartaletki
Następny przepis: Ciasto czekoladowe bez jaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode