Czekoladowo-pomarańczowy deser

Czekoladowo-pomarańczowy deser

Czekoladowo-pomarańczowy deser to połączenie dwóch niezwykle zharmonizowanych smaków, tworzące wyjątkowe doznania kulinarne. To doskonałej jakości czekolada, który spotyka się z soczystą pomarańczą na jednym talerzu to jedyna w swoim rodzaju uczta dla podniebienia. Deser ten jest nie tylko smaczny, ale również atrakcyjny wizualnie. Ci, którzy szukają czegoś oryginalnego i jednocześnie klasycznego, z pewnością docenią tę propozycję. Idealnie sprawdzi się jako słodki finał uroczystego obiadu czy kolacji. To także świetna opcja na podwieczorek zmęczonym smakoszom. Wyrafinowany, a zarazem prosty w przygotowaniu, deser czekoladowo-pomarańczowy stanowi doskonałą propozycję dla każdego miłośnika słodkości.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady
  • Krem pomarańczowy
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta goździków lub korzennej przyprawy (opcjonalnie)

Czekoladowo-pomarańczowy deser – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowujemy ciasto

    1. W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu aż składniki się roztopią. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
    2. Do miski przekładamy jajka i cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową i wszystko mieszamy do połączenia składników.
    3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki o wymiarach (u mnie 25×30 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  2. 2.
    Przygotowujemy krem (orange curd)

    1. W garnuszku umieszczamy sok pomarańczowy, sok z cytryny, rozkłócone jajka i żółtka oraz cukier i masło i podgrzewamy cały czas mieszając. Opcjonalnie dodajemy startą skórkę pomarańczową. Może to trwać 20 minut (albo trochę dłużej lub trochę krócej – ale warto 😉
    2. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
  3. 3.
    Deserki

    1. Upieczone ciasto łamiemy lub kroimy na małe kawałki, umieszczamy w pojemniczkach do deserów, następnie układamy warstwę kremu pomarańczowego i na wierzch trochę czekoladowego ciasta.

Czekoladowo-pomarańczowy deser – dodatkowe informacje

Gdyby orange curd się zwarzył (masło oddzieliło się od reszty), wtedy gdy będzie ostudzony, trzeba zmiksować go blenderem i uratujemy sytuację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami
Następny przepis: Czekoladowy blok z ryżu preparowanego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode