Czekoladowy blok z ryżu preparowanego

Czekoladowy blok z ryżu preparowanego

Czekoladowy blok z ryżu preparowanym to smakołyk, który łączy w sobie fantazję kulinarną z łatwością wykonania. To genialne połączenie chrupiącego ryżu z puszystą, słodką czekoladą daje efekt zarówno kuszący dla oka, jak i niezwykle zadowalający dla podniebienia. Składniki są proste i łatwo dostępne, dzięki czemu przepis ten jest idealny do wykonania w domu, niezależnie od okazji – od spontanicznego, niedzielnego deseru, po upominek dla bliskiej osoby. Zaskakujący i oryginalny blok czekoladowy z ryżem preparowanym na pewno zachwyci wszystkich miłośników słodyczy.

Składniki:

  • WARSTWA JASNA:
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 15 dag białej czekolady
  • 50 dag masła
  • 1 łyżka miodu
  • WARSTWA CIEMNA:
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 12,5 dag czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
  • 50 dag masła
  • 1 łyżka miodu

Czekoladowy blok z ryżem preparowanym – jak zrobić?

  1. 1.
    Ryż podpieramy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem i miodem.
    Masę czekoladową wlewamy do ryżu i dobrze mieszamy.
    Ciemną masę wykładamy na blaszkę, wyrównujemy, dociskamy i wstawiamy do lodówki.
  2. 2.
    Przygotowujemy jasną masę, wykładamy na ciemną, również wyrównujemy i dociskamy.
    Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, po czym kroimy w kwadraciki.

Czekoladowy blok z ryżem preparowanym – dodatkowe informacje

Blok ryżowy przechowywać w lodówce


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowo-pomarańczowy deser
Następny przepis: Czekoladowy clafoutis ze świeżą żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode