Ciasto czekoladowe bez jaj
Czy lubisz ciasto czekoladowe, ale z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz spożywać jajek? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – Ciasto czekoladowe bez jaj. To przepis, który łamie zasady standardowego wypieku, a wynik jest równie pyszny co oryginał. Przygotowanie tego ciasta jest proste i przyjemne, a szereg aromatycznych składników sprawia, że ciasto jest wilgotne i pełne smaku. A jeśli cenisz dobrą czekoladę, będziesz zachwycony jej głębokim, bogatym smakiem w tym cieście. To ciasto to doskonałość dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe, ale pyszne przekąski. Bez jajek, ale zdecydowanie z czekoladą.
admin
Składniki:
- Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Składniki mokre:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (zwierzęce lub roślinne)
- 1 łyżka alkoholu (wódki)
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- Przełożenie:
- Powidła śliwkowe
- Pokruszone ciasteczka
Ciasto czekoladowe bez jaj – jak zrobić?
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Składniki suche wymieszać: mąka, soda, kakao, cukier, sól. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: olej, mleko, alkohol, miód. Następnie zawartość obu misek połączyć razem (składniki mokre dodajemy do składników suchych). Krótko i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Masa przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 18cm). Piec 35 minut w temperaturze 175°C. Poziom wypieku można sprawdzać za pomocą patyczka, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
- Wystudzone ciasto przeciąć poziomo na dwie części. Posmarować konfiturą oraz posypać pokruszonymi ciasteczkami. Aby wydobyć głębię smaku, ciasto można polać roztopioną czekoladą.
Ciasto czekoladowe bez jaj – dodatkowe informacje
Soda zaczyna działać już na etapie połączenia ze składnikami mokrymi. Aby uniknąć jej posmaku należy gotową masę od razu przelać do tortownicy/blaszki i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ule z nutellą
Następny przepis: Czekoladowo-pomarańczowy deser