Ciasto cytrynowo- limonkowe

Ciasto cytrynowo- limonkowe

Przygotowując się na letni poranek, warto zaopatrzyć się w ciasto, które obudzi w nas radość i dodaje energii. Tym idealnym deserem jest nasze Ciasto cytrynowo-limonkowe. Kombinacja orzeźwiających smaków cytryny i limonki w jednym cieście. W smaku jest naprawdę intensywnie cytrynowe, a limonki nadają lekkości i orzeźwienia. Prosty przepis na ciasto limonkowe na pewno zachwyci wszystkich miłośników cytrusowych wypieków. Takie ciasto to świetna propozycja na popołudniowe spotkanie przy filiżance herbaty. Przygotujcie się na wspaniałą eksplozję smaku, która zadowoli wszystkich gości i sprawdzi się jako doskonały deser po obfitym posiłku.

Składniki:

  • 2 organiczne cytryny (kupiłam w sklepie spożywczym)
  • 3 jaja
  • 100 gram mielonych migdałów
  • 50 gram mielonych orzechów nerkowca
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2/3 szklanki xylitolu
  • 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu
  • czekolada limonkowa do fontann
  • limonka – lub cukier puder
  • cukier – woda – do syropu – opcjonalnie

Ciasto cytrynowo-limonkowe – jak zrobić?

  1. Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure.
  2. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżową i zmiksowane cytryny.
  3. Przelej masę do tortownicy (23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut.
  4. Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą.
  5. W rondlu ugotuj syrop z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki.
  6. Nie musisz polewać ciasta czekoladą, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku.
  7. W lecie będę podawał je z malinami i listkami mięty.

Ciasto cytrynowo- limonkowe – dodatkowe informacje

Możesz użyć zwykłej mąki, możesz użyć samych migdałów lub samych nerkowców, możesz użyć zwykłego cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Cytrynowiec
Następny przepis: Ciasto Czarna Inez (czekoladowo-śliwkowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode