Ciasto cebulowe z boczkiem

Ciasto cebulowe z boczkiem

Przepis na ciasto cebulowe z boczkiem to sposób na kreatywne spojrzenie na tradycyjną polską kuchnię. Połączenie karmelizowanej cebuli, soczystego boczku i delikatnego ciasta to prawdziwa gratka dla fanów niebanalnych połączeń smaków. Wbrew pozorom, nie jest to przepis, który wymaga wielu skomplikowanych składników, czy umiejętności kulinarnej. Wystarczy dobrze połączyć podstawowe składniki, czyli cebulę i boczek, a efekt końcowy na pewno okaże się zaskakujący. Ciasto cebulowe z boczkiem jest idealnym pomysłem na piknik, spotkanie ze znajomymi, czy po prostu oryginalny obiad.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Ciasto cebulowe z boczkiem – jak zrobić?

  1. Do mąki dodajemy żółtko, solimy, obkładamy kawałkami zimnego masła, siekamy nożem, dodajemy 75 ml zimnej wody i zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i na 45 min wkładamy do lodówki.
  2. Obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na patelni, lekko rumieniąc. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, solimy. Dodajemy czosnek, posypujemy łyżką mąki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Śmietanę mieszamy z jajkami i żółtkiem, dodajemy musztardę i przyprawy, zalewamy ciepłą cebulę.
  4. Ciasto cebulowe z boczkiem Ciasto rozwałkowujemy na placek śr. ok. 30 cm i wykładamy nim spód i boki tortownicy. Spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy masę cebulową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Pieczemy ok. godziny.

Ciasto cebulowe z boczkiem – dodatkowe informacje

● Możemy być pewni, że ciasto jest dobrze upieczone, gdy jego wierzch ma ładny jasnozłoty kolor.

● W wersji dla jaroszy można zrezygnować z boczku.

● Jeśli ktoś lubi, zamiast majeranku może do ciasta dodać kminek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato
Następny przepis: Ciasto chałwowe bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode