Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

Ciasto Cappuccino – Latte Macchiato

Weź przerwę od codzienności i pozwól sobie na odrobinę luksusu z Ciastem Cappuccino – Latte Macchiato. To kompozycja smaku delikatnej kawy łączonej z aksamitnym kremem cappuccino oraz pianką latte macchiato. Idealna dla amatorów mocnej kawowej dozy, ale też dla miłośników słodkości. W swojej prostocie kryje nuty wyrafinowanego smaku i niezwykłe doznania kulinarne. Podoba Ci się ten pomysł na słodko-kawowe połączenie? Niewątpliwie, tego typu ciasto przeniesie Cię myślami do ulubionej kawiarni, serwując poranne cappuccino czy popołudniowe latte macchiato. Przygotuj się na prawdziwe uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • Biszkopt:

    – 4 duże jajka (5 małych)
    – szczypta soli
    – 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
    – 2/3 szklanki mąki
    – 1,5 łyżki kakao
    – 2 łyżki oleju
    – 2 łyżki wody
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem:

    – 200 g miękkiego masła
    – 1/2 szklanki cappuccino w proszku
    – kilka łyżek cukru pudru
    – 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
    – 400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)

  • Poncz:

    – 300 ml mocnej kawy
    – 100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys

  • Dodatkowo:

    – około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
    – gorzkie kakao

Ciasto cappuccino – latte macchiato – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części.
  2. Krem:
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.
  3. Poncz:
    Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.
  4. Złożenie ciasta:
    Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt, który ponczujemy. Pozostały krem wykładamy na biszkopt.
    Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Ciasto Cappuccino – Latte Macchiato – dodatkowe informacje

Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Cappuccino
Następny przepis: Ciasto cebulowe z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode