Ciasto Cappuccino

Ciasto Cappuccino

Dla miłośników kawy, ciasto cappuccino to prawdziwa gratka, łączące słodycz ciast i intensywność espresso. Ten niepowtarzalny deser będzie doskonałym zakończeniem rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Ciasto cappuccino to propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnych smaków i chcą zaskoczyć swoich gości niebanalnym wypiekiem. Delikatny biszkopt i krem z aromatem kawy tworzą niezapomniane połączenie. Sprawdź nasz przepis na placuszek cappuccino i przekonaj się, jak łatwo jest przygotować to pyszne ciasto, które z pewnością zadowoli podniebienie każdego łasucha. Ciasto cappuccino – przepis na smakowity deser, który zachwyci każdego miłośnika kawy.

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach około 32×20 cm
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy
  • kostka masła
  • 1 litr mleka
  • 10 dag kawy cappuccino
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania bitej śmietany (tzw. Śnieżki)
  • zagęstnik do bitej śmietany (tzw. Śmietan-fix)

Ciasto cappuccino – jak zrobić?

  1. Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st.

    Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić.

    1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.

    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Schłodzone cappuccino zmiksować z bitą śmietaną i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać żelatynę, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na biszkopt. Wstawić do lodówki. Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko kakao.

Ciasto Cappuccino – dodatkowe informacje

Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast biszkoptu można użyć np. nasączonych biszkoptów).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto budyniowy na zimno
Następny przepis: Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode