Ciasto chałwowe bez pieczenia

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Ciasto chałwowe bez pieczenia to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy nie mają piekarnika lub po prostu chcą przygotować coś szybko i łatwo. Nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a wynik końcowy na pewno zadowoli każde kubki smakowe. Głównym składnikiem jest chałwa, która nadaje temu ciastu niepowtarzalnego, orientalnego smaku. Bezpieczeństwo przygotowania i oryginalność smaku sprawiają, że to idealny deser na różne okazje. Bez względu na to, czy planujesz rodzinną uroczystość, czy szukasz prostego przepisu na popołudniowy deser, ciasto chałwowe bez pieczenia to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 250g herbatników kakaowych
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru+3 łyżki cukru+2 łyżki cukru
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 200 g masła w temp.pokojowej
  • 200g śmietanki 36% schłodzonej

Ciasto chałwowe bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szkl a resztę zagotowujemy z 3 łyżkami cukru.W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy(2 szt) i wlewamy do gotującego się mleka.Gotujemy budyń.Rozkruszamy chałwę i dodajemy do gorącego budyniu,mieszamy aż chałwa się rozpuści.Odstawiamy krem budyniowy do ostudzenia.
  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy 1 warstwę herbatników.
  3. Masło wraz z 3 łyżkami cukru ucieramy do białości,następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy tak długo aż skończy się budyń a masa zrobi się gładka.
  4. Przekładamy masę na herbatniki,wyrównujemy i układamy na wierzchu drugą warstwę ciastek,lekko dociskając.
  5. Wstawiamy ciasto do lodówki.
  6. Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.
  7. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na nie śmietankę,wyrównujemy i posypujemy rozkruszoną resztą herbatników.
  8. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin(min. 3 godziny).

Smacznego

Ciasto chałwowe bez pieczenia – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto jest za mało słodkie, można zwiększyć ilość cukru w przepisie. Blaszka o wymiarach 24×24 jest odpowiednia do przygotowania tego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cesarzowej
Następny przepis: Ciasto chałwowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode