Ciasto cesarzowej

Ciasto cesarzowej

„Ciasto Cesarzowej” to wykwintna i pełna smaku propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. To jeden z najbardziej klasycznych i cenionych przepisów, który swoje korzenie ma w kuchni austriackiej. Starannie wyselekcjonowane składniki tworzą niepowtarzalny smak i aromat, który przeniesie cię wprost do cesarskich pałaców Wiednia. Niezwykłe połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego nadzienia i subtelnej polewy sprawia, że ciasto Cesarzowej jest doskonałe na każdą okazję. To prawdziwa perła wśród desery, dostojna i elegancka jak sama Cesarzowa. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne, które dostarczy ci ten przepis.

Składniki:

  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA ANANASOWA
  • 25 dag margaryny
  • puszka ananasów
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem na 0,5 litra
  • BLAT KOKOSOWY
  • 5 białek
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • szklanka cukru
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 5 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasto cesarzowej – jak zrobić?

  1. CIASTO BISZKOPTOWE
    Ubić na sztywno pianę z białek i dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i ciasto przełożyć do blachy o wymiarach(21-30). Piec 30-40 min w temp. 180 stopni.
  2. MASA ANANASOWA
    Syrop z ananasów uzupełnić wodą do objętości pół litra i ugotować na nim budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy i wszystko wymieszać.
  3. BLAT KOKOSOWY
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 15 min. w temp. 190 stopni
  4. POLEWA CZEKOLADOWA
    Margarynę stopić na małym ogniu, dodać cukier puder, mąkę. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę, wymieszać i od razu rozsmarować na placku kokosowym.
  5. Na upieczony biszkopt wyłożyć krem ananasowy i przykryć blatem kokosowym. Na wierzch wylać polewę i udekorować wiórkami kokosowymi.

Ciasto cesarzowej – dodatkowe informacje

Z pozostałych żółtek ciasta cesarzowej proponuję zrobić smaczne rogaliki. Przepis podaję na mojej stronie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato
Następny przepis: Ciasto chałwowe bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode