Ciasto cesarzowej
„Ciasto Cesarzowej” to wykwintna i pełna smaku propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. To jeden z najbardziej klasycznych i cenionych przepisów, który swoje korzenie ma w kuchni austriackiej. Starannie wyselekcjonowane składniki tworzą niepowtarzalny smak i aromat, który przeniesie cię wprost do cesarskich pałaców Wiednia. Niezwykłe połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego nadzienia i subtelnej polewy sprawia, że ciasto Cesarzowej jest doskonałe na każdą okazję. To prawdziwa perła wśród desery, dostojna i elegancka jak sama Cesarzowa. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne, które dostarczy ci ten przepis.
admin
Składniki:
- CIASTO BISZKOPTOWE
- 4 jajka
- 12 dag cukru
- 12 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA ANANASOWA
- 25 dag margaryny
- puszka ananasów
- 2 budynie śmietankowe z cukrem na 0,5 litra
- BLAT KOKOSOWY
- 5 białek
- 20 dag wiórków kokosowych
- szklanka cukru
- POLEWA CZEKOLADOWA
- 5 dag margaryny
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto cesarzowej – jak zrobić?
- CIASTO BISZKOPTOWE
Ubić na sztywno pianę z białek i dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i ciasto przełożyć do blachy o wymiarach(21-30). Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. - MASA ANANASOWA
Syrop z ananasów uzupełnić wodą do objętości pół litra i ugotować na nim budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy i wszystko wymieszać. - BLAT KOKOSOWY
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 15 min. w temp. 190 stopni - POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę stopić na małym ogniu, dodać cukier puder, mąkę. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę, wymieszać i od razu rozsmarować na placku kokosowym. - Na upieczony biszkopt wyłożyć krem ananasowy i przykryć blatem kokosowym. Na wierzch wylać polewę i udekorować wiórkami kokosowymi.
Ciasto cesarzowej – dodatkowe informacje
Z pozostałych żółtek ciasta cesarzowej proponuję zrobić smaczne rogaliki. Przepis podaję na mojej stronie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato
Następny przepis: Ciasto chałwowe bez pieczenia