Chruściki pieczone
Chruściki pieczone to przepysznym alternatywą dla tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu wypieków. Są równie pyszne, ale zdecydowanie lżejsze i zdrowsze. Ten przepis na pieczone chruściki to idealna propozycja dla osób dbających o linię, jak i dla tych, którzy po prostu kochają mało kłopotliwe przepisy. Przygotowanie chruścików jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Zaskocz rodzinę lub znajomych tym niebanalnym, ale równie pysznym wypiekiem. Upieczenie chruścików to doskonały pomysł na domowej roboty słodkość, która na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany gęstej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła zimnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- DODATKI: cukier puder
Chruściki pieczone – jak zrobić?
- Do miski wsypuję przesiana mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbijam do tego żółtka jaj. Dodaję zimne masło, śmietanę i zagniatam ciasto.
- Rozwałkowuję cienko i wycinam paski o wymiarach 2x5cm. Każdy pasek nacinam wzdłuż i przewijam go.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni i wkładam na środkowy poziom. Piekę 10 minut, aż się zarumienią.
- Upieczone posypuje hojnie cukrem pudrem.
Chruściki pieczone – dodatkowe informacje
Do ciasta nie dodaje cukru za to posypuje cukrem pudrem dość hojnie.