Chruściki pieczone
Chruściki pieczone to przepysznym alternatywą dla tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu wypieków. Są równie pyszne, ale zdecydowanie lżejsze i zdrowsze. Ten przepis na pieczone chruściki to idealna propozycja dla osób dbających o linię, jak i dla tych, którzy po prostu kochają mało kłopotliwe przepisy. Przygotowanie chruścików jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Zaskocz rodzinę lub znajomych tym niebanalnym, ale równie pysznym wypiekiem. Upieczenie chruścików to doskonały pomysł na domowej roboty słodkość, która na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Składniki:
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany gęstej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła zimnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- DODATKI: cukier puder
Chruściki pieczone – jak zrobić?
- Do miski wsypuję przesiana mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbijam do tego żółtka jaj. Dodaję zimne masło, śmietanę i zagniatam ciasto.
- Rozwałkowuję cienko i wycinam paski o wymiarach 2x5cm. Każdy pasek nacinam wzdłuż i przewijam go.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni i wkładam na środkowy poziom. Piekę 10 minut, aż się zarumienią.
- Upieczone posypuje hojnie cukrem pudrem.
Chruściki pieczone – dodatkowe informacje
Do ciasta nie dodaje cukru za to posypuje cukrem pudrem dość hojnie.
Tagi
admin