Chruściki pieczone

Chruściki pieczone

Chruściki pieczone to przepysznym alternatywą dla tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu wypieków. Są równie pyszne, ale zdecydowanie lżejsze i zdrowsze. Ten przepis na pieczone chruściki to idealna propozycja dla osób dbających o linię, jak i dla tych, którzy po prostu kochają mało kłopotliwe przepisy. Przygotowanie chruścików jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Zaskocz rodzinę lub znajomych tym niebanalnym, ale równie pysznym wypiekiem. Upieczenie chruścików to doskonały pomysł na domowej roboty słodkość, która na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany gęstej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • DODATKI: cukier puder

Chruściki pieczone – jak zrobić?

  1. Do miski wsypuję przesiana mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbijam do tego żółtka jaj. Dodaję zimne masło, śmietanę i zagniatam ciasto.
  2. Rozwałkowuję cienko i wycinam paski o wymiarach 2x5cm. Każdy pasek nacinam wzdłuż i przewijam go.
  3. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni i wkładam na środkowy poziom. Piekę 10 minut, aż się zarumienią.
  4. Upieczone posypuje hojnie cukrem pudrem.

Chruściki pieczone – dodatkowe informacje

Do ciasta nie dodaje cukru za to posypuje cukrem pudrem dość hojnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupki z ciecierzycy
Następny przepis: Chrust albo faworki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode