Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy to lekka, zdrowa przekąska, którą z łatwością można zrobić samodzielnie w domu. Charakteryzują się delikatnym, ciepłym smakiem i lekko chrupiącą konsystencją. Ciecierzyca, będąca podstawą tego przepisu, to składnik bogaty w białko, błonnik, a także wiele innych witamin i minerałów. To doskonała alternatywa dla przekąsek typu chipsy, która dodatkowo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Idealnie sprawdzą się zarówno podczas imprez, jak i jako przekąska do pracy czy szkoły. Chrupki z ciecierzycy to prostota wykonania i bogactwo smaku w jednym.

Składniki:

  • 1 opakowanie suchej ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka soli

Chrupki z ciecierzycy – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i osuszamy.
  2. Do cieciorki dodajemy olej i przyprawy i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 45 min w 180°C, ale warto sprawdzać chrupkość w trakcie pieczenia. Cieciorkę podczas pieczenia mieszamy co ok. 10 min, aby równomiernie się piekła.

Chrupki z ciecierzycy – dodatkowe informacje

Przyprawy można zmieniać według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: chrupiący deser chałwowy
Następny przepis: Chruściki pieczone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode