Chrupki z ciecierzycy
Chrupki z ciecierzycy to lekka, zdrowa przekąska, którą z łatwością można zrobić samodzielnie w domu. Charakteryzują się delikatnym, ciepłym smakiem i lekko chrupiącą konsystencją. Ciecierzyca, będąca podstawą tego przepisu, to składnik bogaty w białko, błonnik, a także wiele innych witamin i minerałów. To doskonała alternatywa dla przekąsek typu chipsy, która dodatkowo dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Idealnie sprawdzą się zarówno podczas imprez, jak i jako przekąska do pracy czy szkoły. Chrupki z ciecierzycy to prostota wykonania i bogactwo smaku w jednym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie suchej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka soli
Chrupki z ciecierzycy – jak zrobić?
- Ciecierzycę zalewamy wodą na noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i osuszamy.
- Do cieciorki dodajemy olej i przyprawy i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 45 min w 180°C, ale warto sprawdzać chrupkość w trakcie pieczenia. Cieciorkę podczas pieczenia mieszamy co ok. 10 min, aby równomiernie się piekła.
Chrupki z ciecierzycy – dodatkowe informacje
Przyprawy można zmieniać według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: chrupiący deser chałwowy
Następny przepis: Chruściki pieczone