Chrupiące smażone tofu z sezamem
Chrupiące smażone tofu z sezamem to przepis, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Dzięki kombinacji aromatycznych przypraw, lekkiej, aksamitnej konsystencji w środku i chrupiącej skorupki, potrawa ta z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni wegańskiej, a także tym, którzy szukają ciekawych alternatyw dla mięsnych potraw. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć tofu, aby osiągnąć optymalną konsystencję i smak, ten przepis jest dla Ciebie. Składniki są proste, a efekt końcowy zadowoli każdego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -1 blok naturalnego tofu (około 250 g)
- -2 łyżki mąki pszennego (lub innego rodzaju)
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -2 łyżki sezamu
- -1/2 łyżki soli
- -1/2 łyżeczki cukru
- -olej do smażenia
Chrupiące smażone tofu z sezamem – jak zrobić?
- Tofu wyjąć z opakowania, przycisnąć małym talerzykiem by pozbyć się nadmiaru płynu. Pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5cm. Na patelnię wlać olej na grubość minimum 1cm. W głębokim talerzu wymieszać mąki, sól, cukier i sezam. W tak powstałej mieszance dobrze obtaczać kostki tofu. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawać ze słodkim tajskim sosem chilli, tajskim orzechowym lub sojowym.
Sposób przygotowania: jak smażyć tofu, smażone tofu
Chrupiące smażone tofu z sezamem – dodatkowe informacje
Ważne jest, by smażone tofu podawać gorące – gdy zaczyna stygnąć wraz z utratą temperatury traci na chrupkości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące skrzydełka ostro słodkie
Następny przepis: Chrupiące warzywa z aromatycznym dorszem