Chrupiące schabowe

Chrupiące schabowe

Czy znudziły Ci się już tradycyjne, panierowane schabowe? Jeżeli tak, mam dla Ciebie wyjątkowy przepis na chrupiące schabowe. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również strukturą – idealnie miękka i soczysta wołowina schowana pod chrupiącą panierką. To niepowtarzalne połączenie smaków sprawia, że nigdy nie będziesz chciał wrócić do tradycyjnego sposobu przygotowywania schabowego. To idealne danie na niedzielny obiad z rodziną, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Chrupiące schabowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj sam i przekonaj się!

Składniki:

  • 1 kilogram schabu bez kości
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka krupczatka
  • sól, pieprz, ziarna kolendry
  • smalec z gęsi 250 ml
  • 2 ząbki czosnku, świeże chili, plasterek imbiru, 2 świeże listki laurowe

Chrupiące schabowe – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy na plastry (9 kotletów), delikatnie rozbijamy, w grubszym woreczku (przekładamy tylko woreczek na drugą stronę). W każdy rozbity kotlet wcieramy z obu stron sól, świeżo mielony pieprz z kolendrą.
  2. Na patelni rozpuszczamy smalec z gęsi razem z ząbkami czosnku, imbirem, chili i listkami laurowymi – by oddały aromat.
  3. Przyprawione kotlety panierujemy w mące- następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
  4. Gorące kotlety podajemy z ulubionymi warzywami, ja przygotowałam w parowarze niebieskie ziemniaki w mundurkach i kalafiora romanesco.
  5. Dla osób, które nie uwielbiają ziemiaków, proponuję schabowogo w towarzystwie kwaskowych sałatek z cebuli lub żółtego buraka.

Chrupiące schabowe – dodatkowe informacje

Smalcu gęsiego było sporo, ale dzięki temu kotlet smażył się a nie dusił – był chrupiący, nie przesiąknięty tłuszczem. Użyłam grubszych woreczków spożywczych, których używa się do mrożenia żywności i pakowania próżniowego, to znacznie ułatwia proces rozbijania i nie jest męczące jak w przypadku folii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem
Następny przepis: Chrupiące skrzydełka KFC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode