Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem

Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem

Ten przepis na chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem to kwintesencja komfortowego domowego jedzenia. Te placki są idealne na weekendowy brunch lub znakomite jako dodatek do wieczornego obiadu. Połączenie ziemniaków, cebuli i czosnku tworzy mieszankę, która jest równie smaczna, co satysfakcjonująca. Proste składniki, które prawdopodobnie masz już w domu, przekształcają się w coś naprawdę magicznego. Chcesz poczuć domowy komfort? Te placki ziemniaczane to jedna z tych potraw, które sprawiają, że czujesz się jak w domu, niezależnie od tego, gdzie jesteś. Spróbuj tego przepisu i poczuj smak prawdziwego domowego jedzenia!

Składniki:

  • 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków (ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi ziemniaczanej)
  • 1 duża cebula ze szczypiorem
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Placki ziemniaczane
    1.
    Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą połowę na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy jajka, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę ze szczypiorem, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i układamy na talerzu jedną warstwą (będą wtedy chrupiące).

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem – dodatkowe informacje

Placki ziemniaczane wyśmienicie smakują z ulubioną surówką, sosem, śmietaną, gulaszem …


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące piersi w orzechach
Następny przepis: Chrupiące schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode