Chrupiące schabowe
Czy znudziły Ci się już tradycyjne, panierowane schabowe? Jeżeli tak, mam dla Ciebie wyjątkowy przepis na chrupiące schabowe. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również strukturą – idealnie miękka i soczysta wołowina schowana pod chrupiącą panierką. To niepowtarzalne połączenie smaków sprawia, że nigdy nie będziesz chciał wrócić do tradycyjnego sposobu przygotowywania schabowego. To idealne danie na niedzielny obiad z rodziną, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Chrupiące schabowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj sam i przekonaj się!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram schabu bez kości
- 4 jajka
- bułka tarta
- mąka krupczatka
- sól, pieprz, ziarna kolendry
- smalec z gęsi 250 ml
- 2 ząbki czosnku, świeże chili, plasterek imbiru, 2 świeże listki laurowe
Chrupiące schabowe – jak zrobić?
- Mięso kroimy na plastry (9 kotletów), delikatnie rozbijamy, w grubszym woreczku (przekładamy tylko woreczek na drugą stronę). W każdy rozbity kotlet wcieramy z obu stron sól, świeżo mielony pieprz z kolendrą.
- Na patelni rozpuszczamy smalec z gęsi razem z ząbkami czosnku, imbirem, chili i listkami laurowymi – by oddały aromat.
- Przyprawione kotlety panierujemy w mące- następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Gorące kotlety podajemy z ulubionymi warzywami, ja przygotowałam w parowarze niebieskie ziemniaki w mundurkach i kalafiora romanesco.
- Dla osób, które nie uwielbiają ziemiaków, proponuję schabowogo w towarzystwie kwaskowych sałatek z cebuli lub żółtego buraka.
Chrupiące schabowe – dodatkowe informacje
Smalcu gęsiego było sporo, ale dzięki temu kotlet smażył się a nie dusił – był chrupiący, nie przesiąknięty tłuszczem. Użyłam grubszych woreczków spożywczych, których używa się do mrożenia żywności i pakowania próżniowego, to znacznie ułatwia proces rozbijania i nie jest męczące jak w przypadku folii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem
Następny przepis: Chrupiące skrzydełka KFC