Chrupiące piersi w orzechach
Chrupiące piersi w orzechach to prawdziwe małe cudo wśród dań mięsnych. Wyraziste, kuszące aromaty połączone z delikatnością mięsa kurczaka, za którą odpowiadają orzechy włoskie stają się wprost nieodpartą propozycją zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację przy świecach. To smaczne i zdrowe danie stanowi doskonały sposób na zróżnicowanie diety. Orzechy włoskie nadają mu nie tylko wyjątkowego chrupkości, ale również dostarczają cennych dla organizmu składników odżywczych. Jedno jest pewne: Chrupiące piersi w orzechach to danie, które zadowoli zarówno wytrawnych smakoszy, jak i osoby dbające o zdrowie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- pierś z kurczaka
- marynata do mięsa: czosnek, pieprz, papryka ostra
- jajko
- mąka do obtoczenia
- orzechy włoskie ok. pół szklanki
Chrupiące piersi w orzechach – jak zrobić?
- Najpierw musimy zamarynować kurczaka, to znaczy pokroić go na plastry, lekko rozbić i obsypać przyprawami, po czym odstawić do lodówki np. na 30 minut.
- Orzechy włoskie szatkujemy na deseczce za pomocą długiego noża na malutkie kawałeczki. W miseczce ubijamy jajko. Kurczaka wyjętego z lodówki obtaczamy w mące, następnie maczamy w jajku i obtaczamy w orzechach.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy gotowe kawałki panierowanego fileta. Jego wierzch możemy jeszcze posmarować pozostałym jajkiem. Całość wsadzamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego na około 200 stopni. Przez ostatnie 5 minut można włączyć opcje grilla lub pieczenia górnego.
źródło obrazka: [chrupiący kurczak w orzechach](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe/0001/52/5d53d4c5a40cd8bf1c998a31c4b2f22995c9a0ca.jpeg)
Słowa kluczowe: kurczak z orzechami włoskimi
Chrupiące piersi w orzechach – dodatkowe informacje
Piekąc pierś na naczynie żaroodporne wykładam jednocześnie ugotowane wcześniej ziemniaki – zrobią się z nich fajne chrupiące kęsiki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym
Następny przepis: Chrupiące placki ziemniaczane z cebulką i czosnkiem