Chleb z soją

Chleb z soją

Chleb z soją to wyjątkowe danie, które łączy korzyści zdrowotne soi ze smakiem domowego pieczywa. Soja jest bogatym źródłem białka, a jednocześnie niskokaloryczna – idealne połączenie dla osób dbających o linię czy też prowadzących aktywny tryb życia. Przygotowanie chleba z soją w domowym zaciszu to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, o zdecydowanie lepszym i oryginalnym smaku. Spróbuj upiec go samodzielnie – potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i chwili wolnego czasu. Ten niezwykły przepis kulinarny, stanowiący połączenie zdrowia i smaku, zachwyci nie tylko miłośników pieczywa, ale także osoby, które na co dzień nie mogą sobie pozwolić na jego spożycie.

Składniki:

  • Zaczyn:
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek wody
  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe
  • 1,5 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 100g soi
  • 4 szklanki mąki

Chleb z soją – jak zrobić?

  1. Soję dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić na noc. Następnego dnia przełożyć do garnka i ugotować w lekko osolonej wodzie właściwie do miękkości. Zmieszać składniki zaczynu i pozostawić na 10 minut. Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek (lub bochenki) i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec około 1 godziny w 200 stopniach.

Chleb z soją – dodatkowe informacje

Chlebek można upiec w blaszce, ja osobiście wyrabiam z niego kilka małych chlebków bądź dużych bułek 😉 Zdarza się także, że dosypuje do ciasta chlebowego siemię lniane


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem
Następny przepis: Chleb ziarnisty bez dodatku mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode