Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych pieczyw. Stanowi doskonałe źródło błonnika, dzięki wysokiej zawartości owsa, a także białka i zdrowych tłuszczów pochodzących ze słonecznika. Pieczenie własnego chleba to nie tylko sposób na to, by dokładnie kontrolować składniki, ale także prawdziwy rytuał, który pozwala docenić domowy wypiek. Ten przepis może stać się ulubiony wśród tych, którzy uwielbiają przygotowywać posiłki od podstaw, a dodatki można zmieniać według własnych preferencji, by uzyskać unikalny smak za każdym razem.

Składniki:

  • 5 gram drożdży
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 kilogram mąki tortowej
  • 2 garście słonecznika łuskanego

Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Z 1 litrem ciepłej wody wymieszać drożdże, płatki owsiane, sól, cukier. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy 1 kg mąki tortowej i słonecznik łuskany. Wyrobić (ma być średniogęste), przykryć i zostawić aż wyrośnie. Rośnie bardzo szybko, więc uwaga:)
  3. Przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
  4. Piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem – dodatkowe informacje

Posamrowany chleb jajkiem i mlekiem można obsypać makiem lub słonecznikiem

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z patelni z czosnkiem
Następny przepis: Chleb z soją

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode