Chleb ziarnisty bez dodatku mąki

Chleb ziarnisty bez dodatku mąki

Chleb ziarnisty bez dodatku mąki to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy po prostu chcą zrezygnować z mąki. Składniki, które go tworzą, to przede wszystkim różnego rodzaju ziarna, które zapewniają błonnik, białko i wiele ważnych składników odżywczych. Fakt, że chleb jest bez mąki, nie oznacza jednak, że jest mniej sycący. Wręcz przeciwnie, jest znakomitym elementem zdrowej diety. Właściwie skomponowane składniki sprawiają, że chleb jest nie tylko wartościowy, ale także pyszny.

Składniki:

  • 100 g otrębów owsianych
  • 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g ziaren orkiszu
  • 40 g sezamu
  • 10 g czarnuszki
  • 150 g maślanki
  • 5 łyżek mielonego złotego siemienia lnianego lub 5 jajek
  • pół łyżeczki soli morskiej

Chleb ziarnisty bez dodatku mąki – jak zrobić?

  1. Mielone złote siemię lniane mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy ją do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do keksówki (25x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy ząbkowanym nożem do chleba.

Chleb ziarnisty bez dodatku mąki – dodatkowe informacje

Skład mieszanki chlebowej możemy dowolnie modyfikować dodając np. orzeszki piniowe, rodzynki czy żurawinę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb z soją
Następny przepis: Chleb żytni na zakwasie ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode