Chleb z soją
Chleb z soją to wyjątkowe danie, które łączy korzyści zdrowotne soi ze smakiem domowego pieczywa. Soja jest bogatym źródłem białka, a jednocześnie niskokaloryczna – idealne połączenie dla osób dbających o linię czy też prowadzących aktywny tryb życia. Przygotowanie chleba z soją w domowym zaciszu to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, o zdecydowanie lepszym i oryginalnym smaku. Spróbuj upiec go samodzielnie – potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i chwili wolnego czasu. Ten niezwykły przepis kulinarny, stanowiący połączenie zdrowia i smaku, zachwyci nie tylko miłośników pieczywa, ale także osoby, które na co dzień nie mogą sobie pozwolić na jego spożycie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Zaczyn:
- kilka łyżek mąki pszennej
- kilka łyżek wody
- 10g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- Ciasto właściwe
- 1,5 szklanki zakwasu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 100g soi
- 4 szklanki mąki
Chleb z soją – jak zrobić?
- Soję dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody i pozostawić na noc. Następnego dnia przełożyć do garnka i ugotować w lekko osolonej wodzie właściwie do miękkości. Zmieszać składniki zaczynu i pozostawić na 10 minut. Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek (lub bochenki) i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec około 1 godziny w 200 stopniach.
Chleb z soją – dodatkowe informacje
Chlebek można upiec w blaszce, ja osobiście wyrabiam z niego kilka małych chlebków bądź dużych bułek 😉 Zdarza się także, że dosypuje do ciasta chlebowego siemię lniane
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem
Następny przepis: Chleb ziarnisty bez dodatku mąki