Chipsy buraczane

Chipsy buraczane

Chipsy buraczane to fantastyczny sposób na zdrową przekąskę pełną koloru i smaku. Idealne dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych, tłustych chipsów ziemniaczanych. Są nie tylko smaczne, lecz mają również niską kaloryczność – idealne dla osób odchudzających się lub dbających o linię. Do ich przygotowania potrzebne są tylko buraki, olej i ulubione przyprawy. Maskując soczystość i naturalnie słodki smak buraków, chipsy buraczane można zaserwować jako przekąskę na przyjęciach, czy jako dodatek do różnych dań – zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy pokocha ten kreatywny, pyszny i zdrowy przysmak!

Składniki:

  • Chipsy:
  • Składniki:
  • Dowolna ilość małych buraków
  • Sól
  • Suszone zioła np. tymianek, estragon, rozmaryn, czerwona papryka, albo gotowa przyprawa do ziemniaków.
  • Tarty parmezan
  • Oliwa z oliwek albo olej
  • Dip z awokado i bazylii
  • Składniki:
  • Awokado
  • Kilka listków bazylii
  • Parę zielonych oliwek
  • Serek śmietankowy np. turek
  • Sól i pieprz

Chipsy buraczane – jak zrobić?

  1. Buraczki kroimy baaaardzo cieniutko. Na blasze lejemy sporą ilość oliwy. Układamy buraczki na blaszy i posypujemy solą i suszonymi ziołami. Pieczemy w piekarniku w 200 – 220 stopniach C aż do uzyskania chrupkich chipsów. Buraczki w trakcie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę. Pod sam koniec pieczenia, buraczki posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze przez chwilkę. Gotowe chipsy, przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy do ostygnięcia.
  2. Awokado z bazylią, serkiem i bazylią miksujemy w blenderze na gładka masę. Doprawiamy pieprzem i solą – gotowe!
  3. Gotowe, chrupkie chipsy maczamy w dipie.

Chipsy buraczane – dodatkowe informacje

Z parmezanu możemy zrezygnować. Będą bardziej dietetyczne


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym
Następny przepis: Chipsy Chicharron

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode