Chipsy Chicharron

Chipsy Chicharron

Odkryj huczne smaki, które oferują chipsy chicharron. To smażone skórki wieprzowe przypomną Ci beztroskie wieczory w rodzinnej karczmie. Tajemnica tego przepisu leży właśnie w nich – autentycznych, chrupiących świńskich skórkach, które są źródłem głębokiej, wielowymiarowej nuty smakowej. To klasyk latynoskiej kuchni, zwłaszcza popularny w Meksyku, może być zasmakowaniem dalekich podróży lub kulinarnym wprowadzeniem do pikantnych, jej smaków. Chicharron to również fantastyczna przekąska do piwa, która z powodzeniem zastąpi tradycyjne chipsy. Skórki wieprzowe to prostota składników, która się przekłada na intensywność doznań smakowych.

Składniki:

  • skórki wieprzowe
  • sól
  • olej

Chipsy chicharron – jak zrobić?

  1. Skórki wieprzowe należy pokroić w paski i oczyścić z tłuszczu. Następnie w garnku z wodą i solą do smaku gotować do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć z wody.
  2. Następnie studzimy i należy pokroić skórki na dość cienkie paski. Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do owoców. U mnie padło na piekarnik z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w temperaturze 100 stopni. Około 1.5-2 godzin. Suszymy do momentu aż skórki zrobią się twarde. Teraz wysuszone skórki dodatkowo osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
  3. Rozgrzewamy olej i smażymy małymi partiami. Skórki wieprzowe pęcznieją bardzo szybko. Podczas smażenia w głębokim oleju dobrze jest je zanurzać np. łyżką cedzakową w oleju, aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy celem zebrania resztek tłuszczu. SMACZNEGO!

Słowa kluczowe: smażone skórki wieprzowe, świńskie skórki, chicharron, skórki wieprzowe

Chipsy Chicharron – dodatkowe informacje

Można doprawić solą lub innymi przyprawami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chipsy buraczane
Następny przepis: Chipsy chlebowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode