Chipsy chlebowe

Chipsy chlebowe

Oto przepis na domowe chipsy chlebowe – zdrową i smaczną alternatywę dla typowych przekąsek, pełnych sztucznych dodatków. Te chrupki chlebowe to doskonały zamysł na wykorzystanie nieco przekwitłego pieczywa i są idealną propozycją na przyjęcie, rodzinne spotkanie lub po prostu jako przekąska do serialu. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że przepis ten jest świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka pomysłu na smaczne, domowe chipsy. Bez wątpienia, chipsy chlebowe trafią w gusta zarówno miłośników tradycyjnych przekąsek, jak i tych, którzy stawiają na zdrowe alternatywy.

Składniki:

  • Dwie bagietki pszenne (po ok. 100g)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawa do pizzy
  • Bazylia
  • Pół szklanki oleju
  • Pół łyżeczki soli

Chipsy chlebowe – jak zrobić?

  1. Cebulę posiekaj, czosnek przepuść przez praskę a następnie połącz i razem zmiksuj na gładką masę np. za pomocą blendera. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
  2. Bagietkę pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 mm.
  3. Krążki smaruj z dwóch stron i układaj na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  4. Piecz 5 minut w temp 150C. By były równomiernie przyrumienione należy je odwrócić i ponownie wstawić do piekarnika.

Chipsy chlebowe – dodatkowe informacje

Świetnie smakują z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chipsy Chicharron
Następny przepis: Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode