Chipsy buraczane
Chipsy buraczane to fantastyczny sposób na zdrową przekąskę pełną koloru i smaku. Idealne dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych, tłustych chipsów ziemniaczanych. Są nie tylko smaczne, lecz mają również niską kaloryczność – idealne dla osób odchudzających się lub dbających o linię. Do ich przygotowania potrzebne są tylko buraki, olej i ulubione przyprawy. Maskując soczystość i naturalnie słodki smak buraków, chipsy buraczane można zaserwować jako przekąskę na przyjęciach, czy jako dodatek do różnych dań – zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy pokocha ten kreatywny, pyszny i zdrowy przysmak!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Chipsy:
- Składniki:
- Dowolna ilość małych buraków
- Sól
- Suszone zioła np. tymianek, estragon, rozmaryn, czerwona papryka, albo gotowa przyprawa do ziemniaków.
- Tarty parmezan
- Oliwa z oliwek albo olej
- Dip z awokado i bazylii
- Składniki:
- Awokado
- Kilka listków bazylii
- Parę zielonych oliwek
- Serek śmietankowy np. turek
- Sól i pieprz
Chipsy buraczane – jak zrobić?
- Buraczki kroimy baaaardzo cieniutko. Na blasze lejemy sporą ilość oliwy. Układamy buraczki na blaszy i posypujemy solą i suszonymi ziołami. Pieczemy w piekarniku w 200 – 220 stopniach C aż do uzyskania chrupkich chipsów. Buraczki w trakcie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę. Pod sam koniec pieczenia, buraczki posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze przez chwilkę. Gotowe chipsy, przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy do ostygnięcia.
- Awokado z bazylią, serkiem i bazylią miksujemy w blenderze na gładka masę. Doprawiamy pieprzem i solą – gotowe!
- Gotowe, chrupkie chipsy maczamy w dipie.
Chipsy buraczane – dodatkowe informacje
Z parmezanu możemy zrezygnować. Będą bardziej dietetyczne
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chińszczyzna z kurczakiem i makaronem ryżowym
Następny przepis: Chipsy Chicharron