Calzone z ciasta francuskiego z łososiem

Calzone z ciasta francuskiego z łososiem

Poznaj nietypową wersję tradycyjnej włoskiej potrawy, jaką jest calzone. Tym razem, zamiast klasycznego ciasta na pizzę, użyjemy ciasta francuskiego, które nada naszej potrawie niezwykłej lekkości i chrupkości. Serce naszego calzone wypełni wykwintny łosoś, który swoim delikatnym smakiem doskonale skomponuje się z resztą składników. Calzone z ciasta francuskiego z łososiem to ciekawa propozycja na wyrafinowany obiad lub kolację, który zaskoczy Twoich gości niebanalnym połączeniem kuchni włoskiej i francuskiej.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g surowego łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • 2 kulki mozzarelli po 100g

Calzone z ciasta francuskiego z łososiem – jak zrobić?

  1. 1.

    Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę położyć na serze. Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C.

Calzone z ciasta francuskiego to włoskie danie w formie zamkniętej pizzy. W tym przepisie używamy łososia jako głównego składnika. Jest to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tego dania.

Calzone z ciasta francuskiego z łososiem – dodatkowe informacje

Dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku dla mniej głodnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Calzone
Następny przepis: Cannelloni jak od Magdy Gessler

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode