Calzone z ciasta francuskiego z łososiem
Poznaj nietypową wersję tradycyjnej włoskiej potrawy, jaką jest calzone. Tym razem, zamiast klasycznego ciasta na pizzę, użyjemy ciasta francuskiego, które nada naszej potrawie niezwykłej lekkości i chrupkości. Serce naszego calzone wypełni wykwintny łosoś, który swoim delikatnym smakiem doskonale skomponuje się z resztą składników. Calzone z ciasta francuskiego z łososiem to ciekawa propozycja na wyrafinowany obiad lub kolację, który zaskoczy Twoich gości niebanalnym połączeniem kuchni włoskiej i francuskiej.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g surowego łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- 2 kulki mozzarelli po 100g
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem – jak zrobić?
-
1.
Na połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę położyć na serze. Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C.
Calzone z ciasta francuskiego to włoskie danie w formie zamkniętej pizzy. W tym przepisie używamy łososia jako głównego składnika. Jest to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tego dania.
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem – dodatkowe informacje
Dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku dla mniej głodnych.