Calzone

Calzone

Calzone to tradycyjna włoska potrawa, która zapewni Ci kulinarną podróż prosto do słonecznej Italii. Ta pieczona pizzy, przeznaczona do zjedzenia na ciepło, skrywa w sobie wyjątkową niespodziankę – pyszne nadzienie, które tworzy niepowtarzalny smak calzone. Co więcej, w tym przepisie to właśnie farsz do calzone jest głównym bohaterem. Mimo że calzone ma wiele różnych wersji w zależności od regionu, nasz przepis koncentruje się na tradycyjnej mieszance składników. Przygotuj się, by po raz kolejny odkryć włoską kuchnię i cieszyć się smakiem domowej roboty calzone.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
  • 900 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki drożdży suchych (16 g)
  • 4,5 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłego mleka
  • Składniki farszu:
  • 2 papryki pokrojone w kosteczkę
  • 0,5 kg podsmażonych pieczarek
  • kawałek szynki i salami pokrojone w kostkę
  • przyprawa do pizzy
  • około 250 g startego żółtego sera

Calzone – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki farszu wymieszać (poza startym serem).
  2. Przesianą mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, sól, następnie dodać letnie mleko oraz wlać 4 łyżki oleju.
  3. Ciasto zagniatać aż do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie, uformować kulę i nasmarować resztą oliwy, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  4. Gdy ciasto podrośnie, ponownie zagnieść i podzielić na 12 części. Każdą część dość cienko rozwałkować na kształt koła.
  5. Na połowie każdego koła ułożyć farsz, dodać na górę trochę startego sera i zlepić jak pierogi.
  6. Każdy pieróg ułożyć na papierze pergaminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec około 20-25 minut.

Słowa kluczowe: calzone nadzienie, farsz do calzone

Calzone – dodatkowe informacje

Calzone można zrobić również ze smażonym mięsem mielonym z dodatkiem przecieru pomidorowego z ziołami prowansalskimi, lub z gotowaną kapustą kiszoną z grzybami. Starty ser można również od razu wymieszać z farszem. Zamiast suszonych drożdży, można użyć 35 g świeżych z których robimy wcześniej rozczyn.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sałatka z sosem miodowo winegret
Następny przepis: Calzone z ciasta francuskiego z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode