Cannelloni jak od Magdy Gessler

Cannelloni jak od Magdy Gessler

Cannelloni jak od Magdy Gessler to pyszny i efektowny daniem na obiad lub elegancką kolację. Pachnące, soczyste, napełnione obfitym nadzieniem, nasączone delikatnym sosem – te włoskie ruloniki zawsze robią wrażenie. Przepis ten to idealne połączenie tradycyjnej receptury cannelloni z kucharską ekspresją Magdy Gessler, znanej i uwielbianej przez wiele osób za jej energetyczne i pełne smaku dania, takie jak lasagne czy gołąbki w sosie pomidorowym. Ten przepis sprawi, że poczujesz się jak w jednej z jej restauracji, bez konieczności wychodzenia z domu.

Składniki:

  • -0,5 kg mięsa mielonego (ewentualnie więcej)
  • -2 cebule
  • -4 ząbki czosnku (według preferencji)
  • -1 puszka pomidorów w puszce
  • -garstka zielonego groszku
  • -oregano
  • -bazylia
  • -papryka słodka i trochę chilli
  • -pieprz
  • -sól
  • -1 lub 1/2 czerwonej papryki
  • -koncentrat pomidorowy
  • Możemy również dodać pieczarki, cukinie lub jakiekolwiek warzywo, które lubimy

Cannelloni jak od Magdy Gessler – jak zrobić?

  1. Na początku podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem żeby się zeszkliła.
  2. Następnie dodajemy mięso mielone i lekko podsmażamy. Dodajemy również groszek, jeśli mamy mrożony.
  3. Wszystko delikatnie podsmażamy mieszając i doprawiając pieprzem i solą.
  4. Do osobnej miski wlewamy pomidory (gdy nie są rozdrobnione trzeba je zblenderować) dodajemy do tego nasze mięso z cebulką i pół słoiczka koncentratu.
  5. Doprawiamy oregano i bazylią, ewentualnie jeszcze innymi przyprawami wedle upodobań.
  6. Wszystko razem mieszamy i uzupełniamy farszem cannelloni.
  7. Całość układamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej smalcem.
  8. Do reszty farszu, która nam zostanie dodajemy pozostałość koncentratu i zalewamy tym ułożony w naczyniu makaron.
  9. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 40-45 minut.

Smacznego!

Cannelloni jak od Magdy Gessler – dodatkowe informacje

Na 10 minut przed końcem pieczenia możemy na górę położyć trochę sera, wedla upodobania :).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Calzone z ciasta francuskiego z łososiem
Następny przepis: Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode