Cake Pops cytrynowe - ciasto na patyku

Cake Pops cytrynowe – ciasto na patyku

Przygotujmy coś wyjątkowego! Przepis na cytrynowe cake pops jest idealnym sposobem, by zaskoczyć bliskich pysznym, kreatywnym wypiekiem. To małe ciasta na patykach, które swoim wyglądem przypominają lizaki. W połączeniu z wyrazistym, orzeźwiającym smakiem cytryny, stanowią nieodparty przysmak, doskonały na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Przepis jest przystępny i ciekawy, a efekt końcowy z pewnością przyniesie mnóstwo radości. Wielką zaletą cake pops jest także możliwość dowolnej dekoracji, dzięki czemu każdy ze słodkości można zamienić w małe, jadalne dzieło sztuki. Zachęcam do eksperymentów z tym smacznym przepisem na ciasto.

Składniki:

  • 360g biszkoptów (lub wysuszonego biszkoptu)
  • 100g serka mascarpone
  • 70g białej czekolady
  • 1 i ½ skórki z cytryny
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • Aromat cytrynowy
  • Polewa biała czekolada, lub mleczna czekolada
  • Patyczki do Cake pop lub zwykłe patyczki do szaszłyków
  • Dodatkowo: folia spożywcza, patyczki do cake pops lub do szaszłyków, stabilna podstawa, w której będziemy wbijać gotowe cake pops na czas wystudzenia się polewy

Cake pops cytrynowe – ciasto na patyku – jak zrobić?

  1. Biszkopty zetrzeć na tarce.
  2. Serek mascarpone przełożyć do miseczki, dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i parę kropli aromatu. Zmiksować wszystko razem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym dodać do wcześniej przygotowanego kremu. Całość zmiksować.
  3. Krem dodać do biszkoptów i ugnieść ręką ( tak jak kruche ciasto).
  4. Ugniecioną kule zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 15min.
  5. Wyjąć z lodówki, po czym uformować z niej kulki, wszystkie takiej samej wielkości.
  6. Polewę rozpuścić według wskazówek napisanych na opakowaniu. Końcówkę patyczka zamoczyć w polewie po czym wbić w kulkę z cista. Powtórzyć tyle razy ile mamy kulek. Następnie ciasteczka zamaczać w polewie i dekorować wedle gustu. Gotowy Cake pop wbijać w stabilną podstawę aby polewa całkowicie wystygła.
  7. Smacznego !!

Cake Pops cytrynowe – ciasto na patyku – dodatkowe informacje

Używaj polewy, która szybko zastyga i nie lepi się.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Byczki
Następny przepis: Cakepops - ciastka na patyku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode