Byczki

Byczki

Byczki to tradycyjne danie kuchni świętokrzyskiej, które cieszy się niesłabnącym uznaniem wielu smakoszy. Jego smak to połączenie najwyższej jakości mięsa i starannie dobranych przypraw. Sam przepis na byczki jest stosunkowo prosty, a jego wykonanie nie powinno sprawić trudności nawet początkującym kucharzom. To danie, które doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad lub podczas rodzinnego spotkania. Pachnące, mięsiste byczki są prawdziwym rarytasem, idealnym dla miłośników mięsnych potraw. Skosztuj byczków, poznaj smak specjału kulinarnego regionu świętokrzyskiego, a jego wyjątkowe aromaty na długo zostaną w twojej pamięci. Uwodzi i oczarowuje, zostawiając niezapomniane wrażenia kulinarne.

Składniki:

  • 0,5 kg gotowanych kartofli
  • 0,5 kg utartych i odciśniętych kartofli
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 0,5 kg gotowanej i zmielonej łopatki wieprzowej lub mięso z rosołu wraz z warzywami
  • 0,5 kg kiszonej ugotowanej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju

Byczki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę, wystudzić dodać ziemniaki utarte i odciśnięte. Dodać obie mąki i łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. Kapustę na farsz dobrze odcisnąć, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mięso, obsmażoną cebulkę na oleju, doprawić solą i pieprzem. Na rękę nabierać łyżką porcjami ciasto, spłaszczyć a następnie włożyć łyżkę farszu, zlepić dokładnie formując wałeczek. Gotować porcjami po 10 sztuk. Gotować 10 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Byczki – dodatkowe informacje

Najlepiej podawać okraszone boczkiem z cebulką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Butter chicken
Następny przepis: Caffe frappe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode