Caffe frappe

Caffe frappe

Caffe Frappe to chłodzący napój na letnie upały prosto z Grecji. Skomponowany z lodu, espresso i mleka, ten orzeźwiający koktajl kawowy jest uwielbiany przez wielu kawoszy na całym świecie. Przepis na Caffe Frappe jest prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu jest to doskonały napój dla tych, którzy chcą cieszyć się uwodzicielskim smakiem espresso bez konieczności spędzania godzin przy ekspresie. Więc jeśli masz ochotę na zimny napój, który pobudza i orzeźwia, wypróbuj nasz przepis na Caffe Frappe.

Składniki:

  • mleko (ilość zależy od pojemności waszej szklanki, ma być prawie do pełna, ja potrzebowałam 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej liofilizowanej – z takimi granulkami – szybciej się rozpuszcza)
  • bita śmietana
  • szczypta kakao
  • 2-3 kostki lodu
  • ewentualnie cukier do smaku

Caffe frappe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Do wysokiej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy i zalewamy zimnym mlekiem. Dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się kawy.

  2. 2.

    Do napoju dodać kostki lodu, na górę nałożyć kleks bitej śmietany i posypać szczyptą kakao. Pić od razu po przyrządzeniu.

Caffe frappe – dodatkowe informacje

Użyć cukru do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Byczki
Następny przepis: Cakepops - ciastka na patyku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode