Butter chicken

Butter chicken

Butter Chicken to popularne danie z kuchni północnoindyjskiej, które zdobyło międzynarodowe uznanie. Kluczowym składnikiem jest kurczak marynowany w różnych przyprawach i jogurcie, potem gotowany do złotego koloru, aż stanie się delikatny i soczysty. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników pikantnego kurczaka. Charakterystyczny dla butter chicken jest gęsty sos masala, tworzony na bazie pomidorów, masła, jogurtu i przypraw, który nadaje potrawie aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak. Ten przepis na butter chicken pozwoli Ci odkryć prawdziwą esencję aromatycznej kuchni indyjskiej i przekonać się, jak smakuje prawdziwe chicken butter masala.

Składniki:

  • Marynata:
    • 500 g filetów z udek lub piersi z kurczaka
    • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • 3 cm świeżego imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki garam masala
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 2 łyżki soku z limonki
  • Sos:
    • 2 czubate łyżki masła ghee
    • 2 średniej wielkości cebule
    • 180 g passaty pomidorowej
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 cm świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka garam masala
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
    • 2 całe strączki zielonego kardamonu
    • 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
    • 1 mała laska cynamonu
    • 120 ml śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 40 g masła
  • Dodatkowo:
    • świeża kolendra

Butter chicken – jak zrobić?

  1. 1.
    Marynata:
    Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10 minut.
  2. 2.
    Sos:
    Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Teraz dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti. Przepis na chlebki naan znajdziecie również na moim blogu. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie koniecznie przepisu na kurczaka Tikka Masala.

Butter chicken – dodatkowe informacje

Moje rady:
– kurczaka można również podsmażyć na patelni
– nie przerażajcie się długą listą składników. To przeważnie gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Burrito z mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Byczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode