Burrito z mięsem i pieczarkami

Burrito z mięsem i pieczarkami

Zapraszamy do odkrycia smaku Meksyku z naszym przepisem na Burrito z mięsem i pieczarkami. Ten tradycyjny meksykański przysmak składa się z tortilli burrito, mięsa mielonego oraz smażonych pieczarek. Aromatyczne przyprawy podkreślą nutę soczystego mięsa i intensywny smak pieczarek. Ta harmonijna kompozycja składników ma w sobie coś magicznego – burrito zaspokoi zarówno głód, jak i pragnienie kulinarnych doświadczeń. Ten przepis, łatwy do przygotowania, to idealny pomysł na szybki obiad, kolację a nawet na urlopowy piknik. Doskonałe burrito to taki, który smakuje każdemu. Nasz przepis to sprawdzony sposób na osiągnięcie tego celu.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu a:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • 4 pszenne tortille
  • Składniki robocze:
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 – 1/2 łyżeczki chili
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • listki rukoli
  • pomidorki koktajlowe
  • plasterki ostrej papryczki
  • gałązki tymianku cytrynowego

Burrito z mięsem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy na talerz, a na patelnię dodajemy 1-2 łyżki oleju i wkładamy mięso. Rozdrabniamy je widelcem, aby nie było dużych grudek i podsmażamy, a kiedy straci różowy kolor, podlewamy odrobiną wody dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut.
  2. 2.
    Do podduszonego mięsa dodajemy podsmażone pieczarki i pół puszki odsączonej kukurydzy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, chili i kuminem, dodajemy pastę paprykową i koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki wody. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na małym ogniu.
  3. 3.
    Farsz dzielimy na 4 równe części. Każdą porcję farszu wykładamy na środek tortilli, rozsmarowujemy, zostawiając brzegi wolne, następnie zwijamy jak krokiety. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.
  4. 4.
    Pozostałą kukurydzę miksujemy z ząbkiem czosnku i łyżką majonezu na pastę, doprawiamy solą, szczyptą chilli i sokiem z cytryny.
  5. 5.
    Upieczone tortille przekrawamy ukośnie na połowy, podajemy z łyżką dipu kukurydzianego. Każdą porcję dekorujemy kilkoma listami rukoli, połówkami pomidorków, plasterkami ostrej papryczki i gałązką tymianku

xxxx – dodatkowe informacje

Potrawa jest dość pikantna. Jeśli lubimy łagodne smaki, chilli możemy zastąpić mieloną słodką papryką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Burgery z grillowanym serem halloumi
Następny przepis: Burrito z węgierską nutą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode