Burgery z grillowanym serem halloumi

Burgery z grillowanym serem halloumi

Spróbuj czegoś nowego na grilla w tym sezonie, a mianowicie burgerów z grillowanym serem halloumi. Ten typ serów, pochodzący z Cypru, jest wyjątkowy z powodu swojej zdolności do utrzymania formy podczas gotowania – nie rozpływa się, ale ładnie się grilluje, dostając chrupiącą, złocistą skórkę. Jest to unikalny dodatek do mięsistych burgerów, który doda więcej tekstury i kontrastu smaków. Wystarczy, że dodać do niego ulubione dodatki, aby stworzyć pyszne, odżywcze danie. Ten przepis na burgery z halloumi to orzeźwiający twist na tradycyjnym grillowanym burgery.

Składniki:

  • – 2 bułki do hamburgerów
  • – 200 g sera Halloumi
  • – 1 pomidor malinowy
  • – 1 garść roszponki
  • – 1 cebula szalotka
  • – 6 mini ogóreczków korniszonach
  • SOS Z AWOKADO
  • – 1 awokado
  • – 1 łyżka natki pietruszki
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 1 łyżka majonezu
  • – 1 łyżka soku z cytryny
  • – 1 łyżeczka musztardy
  • – 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • – sól i pieprz do smaku

Burgery z grillowanym serem halloumi – jak zrobić?

  1. Obrane i pozbawione pestki awokado przekładamy do blendera, dodajemy majonez, musztardę, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny oraz ksylitol i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Ser halloumi dzielimy na pół i grillujemy go na delikatnie wysmarowanej olejem patelni grillowej. Bułki hamburgerowe przekrajamy na pół i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce lub 2 minuty w nagrzanym piekarniku. Spód ciepłej bułki smarujemy sosem z awokado i układamy na nim roszponkę, grillowany ser, plastry pomidora, szalotki i ogóreczków korniszonych. Wszystko przykrywamy drugą połową bułki i gotowe! 🙂

Burgery z grillowanym serem halloumi – dodatkowe informacje

Do burgerów możemy włożyć także inne ulubione warzywa np. paprykę.

Jeśli lubimy ostrzejsze wersje kanapek to dodajmy do sosu papryczkę chilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Burgery rybne
Następny przepis: Burrito z mięsem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode