Burrito z węgierską nutą

Burrito z węgierską nutą

Chcesz czegoś wyjątkowego? Łatwego i smacznego na weekendowy obiad? Burrito z węgierską nutą będzie doskonałym rozwiązaniem. Ten przepis na burrito wiąże w sobie tradycyjną meksykańską kuchnię z wyraźnymi elementami typowymi dla kuchni węgierskiej, tworząc powiew świeżości i nowości dla podniebienia. Wśród składników znajdziesz zarówno klasyczne tortille i salsę do burrito, jak i typowo węgierskie składniki takie jak paprykę. Burrito z węgierską nutą to propozycja dla fanów pikantnych dań, które jednocześnie zaskakują swoją oryginalnością i bogactwem smaku! Każdy kęs stanowi prawdziwą ucztę.

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 ostra papryczka pepperoni
  • ok. 12-15 pieczarek (30 dag)
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa lub kebabu lub kurczaka, generalnie to czym lubicie doprawiać pierś za wyjątkiem curry
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 5 gotowych placków (ja użyłam pełnoziarnistych), jeśli umiecie to zróbcie sami, ja niestety nie znalazłam jeszcze satysfakcjonującego przepisu
  • odrobina startego, żółtego sera

Burrito z węgierską nutą – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do całego dzieła warto użyć 2 patelni. Jednej dużej, na której wymieszacie cały sos i jednej mniejszej na której obsmażycie wstępnie poszczególne składniki.
  2. Pierś najlepiej przygotować sobie w wieczór poprzedzający chęć jej podania, ale można również na 2-3 godziny wcześniej, aby zdążyła przejść smakiem. Kroimy ją w nieduże paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i przyprawą do gyrosa/kebabu/kurczaka według uznania.
  3. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie smażymy pierś z każdej strony dosłownie 3-4 minuty. Przerzucamy na większą patelnie, starając się, aby olej, na którym ją podsmażaliśmy pozostał na patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i całość dodajemy do kurczaka. Rozpuszczamy na patelni łyżeczkę masła i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki (one kochają masło jak Zając). Dusimy aż zmiękną i puszczą wodę. Przekładamy na większą patelnię, starając się aby woda z nich wysmażona została na patelni (na jej bazie możemy przygotować świetny sos pieczarkowy i nic się nie zmarnuje). Do kurczaka, cebuli i pieczarek dodajemy surową paprykę pokrojoną w spore kwadraty oraz papryczkę pepperoni posiekaną jak najdrobniej. Całość dusimy na bardzo wolnym ogniu. Gdy papryka zmięknie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory z puszki i koncentrat. W razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze ok. 5 – 8 minut, aż składniki się połączą.
  4. Na każdy placek do tortilli nakładamy sporą porcję ciepłego sosu, sypiemy po wierzchu serem i zawijamy. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty, tak aby placek się zagrzał, a ser stopił.

Słowa kluczowe: sos do burrito

Porady – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuj na gorąco z kieliszeczkiem czegoś mocniejszego, idealna obiado-kolacja 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Burrito z mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Byczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode