Cake Pops cytrynowe – ciasto na patyku
Przygotujmy coś wyjątkowego! Przepis na cytrynowe cake pops jest idealnym sposobem, by zaskoczyć bliskich pysznym, kreatywnym wypiekiem. To małe ciasta na patykach, które swoim wyglądem przypominają lizaki. W połączeniu z wyrazistym, orzeźwiającym smakiem cytryny, stanowią nieodparty przysmak, doskonały na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Przepis jest przystępny i ciekawy, a efekt końcowy z pewnością przyniesie mnóstwo radości. Wielką zaletą cake pops jest także możliwość dowolnej dekoracji, dzięki czemu każdy ze słodkości można zamienić w małe, jadalne dzieło sztuki. Zachęcam do eksperymentów z tym smacznym przepisem na ciasto.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 360g biszkoptów (lub wysuszonego biszkoptu)
- 100g serka mascarpone
- 70g białej czekolady
- 1 i ½ skórki z cytryny
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- Aromat cytrynowy
- Polewa biała czekolada, lub mleczna czekolada
- Patyczki do Cake pop lub zwykłe patyczki do szaszłyków
- Dodatkowo: folia spożywcza, patyczki do cake pops lub do szaszłyków, stabilna podstawa, w której będziemy wbijać gotowe cake pops na czas wystudzenia się polewy
Cake pops cytrynowe – ciasto na patyku – jak zrobić?
- Biszkopty zetrzeć na tarce.
- Serek mascarpone przełożyć do miseczki, dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i parę kropli aromatu. Zmiksować wszystko razem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym dodać do wcześniej przygotowanego kremu. Całość zmiksować.
- Krem dodać do biszkoptów i ugnieść ręką ( tak jak kruche ciasto).
- Ugniecioną kule zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 15min.
- Wyjąć z lodówki, po czym uformować z niej kulki, wszystkie takiej samej wielkości.
- Polewę rozpuścić według wskazówek napisanych na opakowaniu. Końcówkę patyczka zamoczyć w polewie po czym wbić w kulkę z cista. Powtórzyć tyle razy ile mamy kulek. Następnie ciasteczka zamaczać w polewie i dekorować wedle gustu. Gotowy Cake pop wbijać w stabilną podstawę aby polewa całkowicie wystygła.
- Smacznego !!
Cake Pops cytrynowe – ciasto na patyku – dodatkowe informacje
Używaj polewy, która szybko zastyga i nie lepi się.