BURACZKI ZASMAŻANE Z CHRZANEM
Zastanawiasz się jak wprowadzić trochę urozmaicenia do Twojego jadłospisu? Właśnie znalazłeś przepis na coś, co zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnej, polskiej kuchni. Buraczki zasmażane z chrzanem to danie, które z pewnością przypomni Ci smaki prosto z babci kuchni – a dodatek ostrego chrzanu doda mu nieoczywistego charakteru. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem buraków czy nie, ten przepis zasługuje na Twoją uwagę. Idealne jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie na ciepło – buraczki z chrzanem to prawdziwa perła wśród polskich przepisów.
admin
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 szczypta kwasku cytrynowego
- 2 łyżki chrzanu
- Sól
- Pieprz
- cukier
Buraczki zasmażane z chrzanem – jak zrobić?
-
1.
WYKONANIE
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości, studzimy i obieramy. Ścieramy buraki na drobnych oczkach na tarce. Cebulkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Rozpuszczamy masło w garnku i smażymy cebulkę do miękkości. Następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Do zasmażki dodajemy starte buraki i energicznie mieszamy, ponieważ szybko się przypalają. Doprawiamy do smaku chrzanem, solą, kwaskiem, cukrem oraz pieprzem. Całość mieszamy i gotowe.Podajemy np. do kotleta mielonego. Smacznego.
BURACZKI ZASMAŻANE Z CHRZANEM – dodatkowe informacje
Aby buraczki z chrzanem były przygotowane na ciepło, możemy pominąć chrzan
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki zasmażane z cebulką
Następny przepis: Burger drobiowy z zielonym relishem