Bułki z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru

Bułki z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru

Przygotuj się na kulinarną przygodę z bułkami z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru! To jedno z tych dań, które niewiele wysiłku wymaga, a efekt końcowy przekracza wszelkie oczekiwania. Soczysta, aromatyczna wieprzowina, którą łatwo „rozciągnąć” na kawałki to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepis wykorzystuje szybkowar, co znacznie skraca czas gotowania i umożliwia osiągnięcie idealnej miękkości mięsa. Bułki z pulled pork to prawdziwy klasyk amerykańskiej kuchni, jednak teraz możesz go przygotować w domowym zaciszu! Poczuj smak autentycznego BBQ bez opuszczania domu.

Składniki:

  • 1.5 kg mięsa wieprzowego do pieczenia (np. łopatka, karkówka)
  • 0.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (lub wody)
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 6 dużych bułek hamburgerowych

Bułki z wieprzowiną „pulled pork” z szybkowaru – jak zrobić?

  1. Odciąć skórę z mięsa. Mięso przekroić na 3-4 kawałki. Natrzeć solą i pieprzem. Można dodać też swoje ulubione przyprawy lub sosy do marynowania wieprzowiny. Można odstawić na noc do lodówki, żeby się marynowało, ale nie jest to konieczne.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
  3. W szybkowarze rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić cebule, czosnek i papryki i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.
  4. Wlać wino i szklankę wody. Dodać kostkę rosołową.
  5. Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim mięso (lub wrzucić mięso wprost do garnka), a na nim skórę.
  6. Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2/15 psi/1bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 45 minut.
  7. Garnek otworzyć metodą szybką, polewając brzeg pokrywki zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie.
  8. Sprawdzić mięso. Jeśli jest miękkie i łatwo rozdziela się widelcem, to znaczy, że gotowe. Jeśli mięso jest jeszcze twarde i nie rozrywa się łatwo widelcem, to powtórnie zamknąć garnek i gotować kolejne 10 minut pod wysokim ciśnieniem na poziomie 2.
  9. Mięso przełożyć do dużej misy lub talerza i przy pomocy dwóch widelców porozdzielać na mniejsze kęsy.
  10. Sos w garnku podgrzewać do czasu odparowaniu połowy płynu.
  11. Opcjonalnie, jeśli są chętni, skórę włożyć pod grilla na około 10 minut, do czasu aż resztki tłuszczu się wytopią, a skóra będzie chrupka. Uwaga, skóra jest bardzo ciężko strawna.
  12. Wszystkie składniki można podać osobno lub od razu przygotować kanapki: do bułek nakładać po dużej porcji mięsa i na to trochę papryki z cebulą z sosu. Można nałożyć też jakąś chrupką surówkę z kapusty z cebulą lub chutney owocowy. Osobno można podać sos z garnka do zamaczania bułki.

Bułki z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru – dodatkowe informacje

Wieprzowinę z szybkowaru taką można podawać i na ciepło i na zimno. Nadaje się na kanapki, do bułek, jako dodatek mięsny na pizzę lub do meksykańskich enchilad i tacos. Dlatego warto zrobić więcej i wykorzystać do przygotowania kilku różnych posiłków. Jako dodatek do takiego mięsa można podać zwykły kupny sos BBQ lub musztardę, sos owocowy typu chutney i surówkę z kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi
Następny przepis: Bułki z Ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode