Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi

Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi

Miłośnicy zdrowego pieczywa z pewnością docenią ten oryginalny przepis na bułki z mąki owsianej. Ta wyjątkowa propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia oraz doskonała odmiana dla tych, którzy chcą wprowadzić więcej zdrowych składników do swojej diety. Bułki z mąki owsianej i płatkami owsianymi nie tylko są sycące i smaczne, ale także pełne błonnika. Są doskonałym sposobem na zaczęcie dnia, idealnie sprawdzą się jako podstawa dla różnego rodzaju kanapek czy po prostu jako dodatek do zupy. Dają dużo możliwości, a ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Ten przepis to prawdziwa inspiracja dla amatorów zdrowego jedzenia.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszki

Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi – jak zrobić?

  1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.
  4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
  5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 bułek. Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bułki wieloziarniste
Następny przepis: BUŁKI Z PIECZARKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode